FANDOM


Sjukhus 8 är ett förslag till ett nytt akutsjukhus i Stockholms län.

Ett nytt sjukhus planeras i Barkarbystaden. Det skulle kunna byggas som ett nytt akutsjukhus.[1]

BehovEdit

DSC 8739

Stockholm växer; särskilt kring Järvafältet.

Länet hade i slutet av år 2013 drygt 2,15 miljoner invånare, och kommer ha mellan 2,4 och 2,5 miljoner invånare år 2021 (Stockholms läns landstings befolkningsprognos från 2012). En stor del av nettoökningen består av pensionärer; antalet 75-åringar väntas fördubblas från 2011 till 2021. År 2050 kan länet ha passerat 3-miljonersstrecket. http://www.dn.se/sthlm/stockholm-vaxer-snabbare-an-vantat/

Idag finns sju akutsjukhus i länet:

S:t Eriks ögonsjukhus på Kungsholmen är ett specialistsjukhus som tar emot akuta fall.

Ohälsan, och behovet av vård, är störst i områden med låg socioekonomisk status. Men som i många andra fall är innerstaden (dit Hagastaden snart räknas) privilegierad; där bor 15% av befolkningen, men man har 3 av 7 sjukhus. Det enda akutsjukhuset i närförorterna ligger i Danderyd, Sveriges rikaste kommun. Nordvästra och sydöstra Stockholmsregionen saknar akutsjukhus.

Flera av sjukhusen, särskilt Karolinska och SöS, håller på att byggas ut. Planer finns även för S:t Göran och Danderyd. http://stockholmprojekt.blogspot.se/2014/02/danderyds-sjukhus.html Men räcker det, när befolkningen väntas öka med en miljon invånare de närmaste 40 åren?

I Sverige finns 60 akutsjukhus, vilket ger ett genomsnittligt befolkningsunderlag på 160 000. Befolkningsunderlaget för de nuvarande akutsjukhusen i Stockholms län är i genomsnitt 300 000.

Lokala effekterEdit

Ett akutsjukhus är befolkat dygnet runt, och bidrar därför med trygghet, se funktionsblandning.

Sjukhus har anställda på alla kvalifikationsnivåer, från vårdbiträden till överläkare. På så sätt utgör de en viktig tillgång i bostadsområden, inte minst de som har hög arbetslöshet.

PlatserEdit

Se ävenEdit

ReferenserEdit

  1. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nytt-sjukhus-byggs-i-barkarbystaden-i-jarfalla_3621374.svd