Yimby Wiki
Advertisement
Denna artikel är inte ett officiellt yttrande från Yimby. Se Allmänna förbehåll för Yimby-wikin.
Magentalinjen002

Magentan har tre stationer: Hornsberg, Thorildsplan, och Långholmskanalen.

Magentalinje001

Äldre skiss.

Magentalinjen är ett förslag att bygga ut en västlig tunnelbanelinje.

Vid sidan av Stockholmsförhandlingen (den planerade utbyggnaden till bland annat Nacka och Järfälla) finns flera förslag till en ny tunnelbanelinje under Riddarfjärden, väster om Slussen. Socialdemokraterna föreslår lila linjen, och Miljöpartiet föreslår orange linje.

Ett mer effektivt förslag är magentalinjen, där en ny tunnel mellan Västra skogen och Liljeholmen knyts samman med en gren av blå linje och en av röd, till exempel Fruängen- och Akallagrenen.

Den nya sträckningen är drygt 4 kilometer lång, och har tre nya stationer.

Stationer[]

Alla nya stationer ligger under jord.

  • Västra skogen: Befintlig station med dubbla plattformar. Oavsett om en ny linje byggs eller inte, är det lämpligt att bygga en sydlig entré mot Huvudsta strand.
  • Hornsberg: Ny station strax väster om Stadshagen på blå linjen.
  • Thorildsplan: Ny station. Nordliga entréer vid Thorildsplans gymnasium och T-Thorildsplans entré. Sydlig entré på Konradsbergsgatan.
  • Långholmskanalen: Ny station med entréer på Reimersholme och Långholmen. Plattformen blir en gångpassage mellan öarna.
  • Liljeholmen: Befintlig station med dubbla plattformar.

Fördelar[]

  • Den nya sträckningen är betydligt kortare och billigare än både orange och lila linje. Den ger ändå en ny passage under Riddarfjärden, och möjliggör dubblerad trafik på linjerna till Akalla, Hjulsta, Fruängen och Norsborg, där det finns ledig spårkapacitet, och stora möjligheter till förtätning. Det behövs inga spår i ytläge, som kan utgöra barriärer i förorterna.
  • Det går att samordna med förtätningen i Marieberg.
  • Linjen passerar under Smedsudden, där Riddarfjärden är som smalast. Det gör den mer lättbyggd än andra förslag.
  • Det finns visst, om än begränsat, underlag för exploatering på Reimersholme. Långholmen är ett viktigt fritidsområde, och det är intressant även med hållbara transporter till sådana områden. (Jämför Kymlinge)
  • Huvudsta tillsammans med västra Kungsholmen är ett viktigt stadsutvecklingsområde, och Hägersten-Liljeholmen är ett annat. Magentalinjen förbinder dem med varandra.

Invändningar[]

  • De som bor längs Akalla- och Fruängenlinjerna måste byta tåg för att komma till T-Centralen. Ja, men det går att byta linje genom att gå tvärs över plattformen, ungefär som när man byter mellan röd och grön linje vid T-Centralen, Gamla stan och Slussen idag. Det är ingen gudagiven rättighet att ha en direkt spårlinje till nedre Norrmalm; en stor del av länets invånare har det inte. De här stationerna får i stället en direktlinje till både västra Kungsholmen och Liljeholmen; två stadsdelar som får allt större betydelse för Stockholm.
  • Det blir svårare att byta mellan (nuvarande) blå och röda linjens grenar. Den som ska byta mellan Akalla- och Hjulstagrenen, eller mellan Fruängen- eller Norsborgsgrenen, måste byta plattform. Det är en ytterst liten del av trafikanterna. På blå linjen kan de redan idag byta linje genom Tvärbanan.
  • Det är svårt att exploatera Långholmen och Reimersholme. Exploatering behöver inte ske vid alla nya stationer. Linjen är kortare och billigare än de andra förslagen, och möjliggör exploatering längs Akalla-, Hjulsta-, Norsborgs- och Fruängenlinjen. Långholmen är ett populärt friluftsområde, som kommer bli ännu mer tillgängligt med tunnelbana.
  • Men Älvsjö då? Västberga industriområde är svårt att exploatera, och därför är det svårt att finansiera en tunnelbanelinje mellan Liljeholmen och Älvsjö. Men med Magentalinjen är möjligheten fortfarande öppen.

Se även[]

Advertisement